Scott Pilgrim

Od Garfielda po Sandmana - rozmowy o komiksach drukowanych.

Scott Pilgrim

Postprzez AsziM » Wt lip 27, 2010 2:32 pm

Jak Enzo chce rozruszać to podforum, to robi to źle.

Czas rzucić tematem o jednym z najlepszych komiksów jakie w życiu czytałem - Scott Pilgrim.

Fabuła w strasznie uproszczonych rysach: główny bohater którego imię tak subtelnie pojawia się na okładce, poznaje dziewczynę o imieniu Ramona. Co w tym fajnego? Ramona ma byłych facetów (w sumie jest mocno przechodzona). Nie byle jakich, bo są to Źli Byli Chłopacy. Z supermocami i w ogóle. Dużo kopania tyłków, nawiązań do gier, kultury masowej i tak dalej gwarantowane.

Kreska jest mocno średnia. Mi zajęło masę czasu do przyzwyczajenia się do stylizacji postaci i tego, że wszystko jest czarno-białe (nie licząc NAJLEPSZEGO MOMENTU, na początku 4tego tomu - tam kolor występuje). Ale dzięki temu, że masa czasu nie została zużyta na rysowanie, autor bardzo dużo czasu produkcji poświęcił postaciom, ich relacjom i historiom. Naprawdę, to jeden z niewielu komiksów, gdzie protagonistom poświęca się tyle czasu. I to wychodzi im na dobre, dawno nie miałem komiksu, którego bohaterów bym naprawdę polubił. Kick-Ass nie był nawet w połowie tak dobry pod tym względem.

Tomów jest 6, ostatni wyszedł kilka dni temu i spowodował ogólny comic-nerd-gasm. Kto nie czytał, ten Wiśnia. A nie, zaraz, nawet on to czytał.
ObrazekObrazek
AsziM

Re: Scott Pilgrim

Postprzez Aval » Wt lip 27, 2010 2:34 pm

Znudziło mi się jakoś przy 3 tomie, a i do tego momentu czytałem właściwie z nudów. Nie wiem czym wszyscy się tak podniecają, hipsterskie romansidło plus walki, do tego średnio narysowane.
Obrazek
Obrazek
Aval

Postprzez Enzo_0 » Wt lip 27, 2010 2:36 pm

Kiedys sie za ten komiks zabiore, ale dopiero po premierze filmu, nie chce sobie spoilerowac niczego.To prawda ze jest hipsterskie niezmiernie.
Enzo_0

Postprzez AsziM » Wt lip 27, 2010 2:42 pm

Podobnież film ma się kończyć trochę inaczej niż komiks. Nawet na trailerach widać parę różnic.

Jak dla mnie należy zacząć od komiksu. Bo film będzie musiał coś wyciać, a tu nawet wątki poboczne są świetne. Patrząc po zapowiedziach i reżyserze, film raczej nie zawiedzie. A warto wiedzieć, na co się idzie.
ObrazekObrazek
AsziM

Postprzez Darekader » Wt lip 27, 2010 2:45 pm

AsziM napisał(a):Jak dla mnie należy zacząć od komiksu. Bo film będzie musiał coś wyciać, a tu nawet wątki poboczne są świetne. Patrząc po zapowiedziach i reżyserze, film raczej nie zawiedzie. A warto wiedzieć, na co się idzie.

To jest powód żeby nie czytać przed. Jak na to pójdziemy, to nie chcę czuć że film jest wykastrowany. Wolę poczekać.
Obrazek
Darekader

Postprzez Misza » Wt lip 27, 2010 2:45 pm

Szczerze mówiąc, nie wiem jak ma wyglądać dyskusja o rysowanych komiksach. Bo to przecież spoil, spoil, spoil, a jak nie spoil to i tak wszystko zazwyczaj tak przejrzyste, że nie ma co komentować. Nadal uważam, że działy komiksowe powinny być scalone, a większość komiksów nie powinna dostać swoich własnych tematów, a raczej znajdować się w "ogólniakach". Ale to tylko moja opinia.
Misza

Postprzez Kot » Wt lip 27, 2010 4:33 pm

Aval napisał(a):Znudziło mi się jakoś przy 3 tomie, a i do tego momentu czytałem właściwie z nudów. Nie wiem czym wszyscy się tak podniecają, hipsterskie romansidło plus walki, do tego średnio narysowane.

Nom, totalna love storka,w której postaci pojawiają się i znikają, sam Scott to totalny zjeb z którym nie można sympatyzować i tak dalej. Ogółem trailer podobał mi się o wiele bardziej od całej serii.
Standardowa procedura. Policjanci podjadą, spiszą mnie, uznają to za nieszczęśliwy wypadek i wypuszczą.
Chociaż dziś jest inaczej, każą mi wyjść z samochodu. A, teraz widzę - przejechałem córkę burmistrza.
Kot

Postprzez quaz » Cz lip 29, 2010 1:16 am

AsziM napisał(a):Czas rzucić tematem o jednym z najlepszych komiksów jakie w życiu czytałem - Scott Pilgrim.

Jeśli nie czytałeś Kaznodziei i Transmetropolitan to Twoja opinia w tej kwestii zupełnie mnie nie interesuje :P

I jeśli będę czytał komiks to na pewno po obejrzeniu filmu, a nie odwrotnie. To jedyny sposób, aby cieszyć się obydwoma w pełni, bo adaptacje zawsze jakoś zawodzą znających materiał źródłowy.
quaz
Site Admin

Postprzez Misza » Cz lip 29, 2010 2:24 am

quaz napisał(a):Jeśli nie czytałeś Kaznodziei

!!! !! ! ! !!! !! !!!! !! ! ! !!! !! ! !! !!!!
Najlepsza rzecz, jaką zawdzięczam Citanowi.
Misza

Postprzez Lichtenstein » Cz lip 29, 2010 1:15 pm

Kaznodzieja nie jest taki dobry, jak się zaczął. IMHO wyprzedziło go takie 100 naboi.

Ale KONIEC OFFTOPU, jak ktoś chce się o niego wykłócać, to niech założy mu wątek.
Lichtenstein
Forumowa Menda

Powrót do Komiksy drukowane