Let's Play - Zasady Podforum

Gry z zupełnie innej perspektywy.

Moderator: Tevery Best

Let's Play - Zasady Podforum

Postprzez Lichtenstein » Wt lip 27, 2010 1:08 am

Let's Play

Udokumentowane w przejście gry lub produktu gropodobnego z użyciem klipów filmowych, dźwiękowych, zdjęć, tekstu i ich kombinacji. Prawie zawsze wzbogacone komentarzem autora, często zawierają element udziału publiczności. Ich produkcja zabiera zdecydowanie za dużo czasu, dają fałszywe poczucie internetowej sławy.

Ten temat

Służy gadaniu o let's playach ogólnie, rzucaniu pomysłów, propozycjom i sugestiom, et cetera. A poza tym wrzucaniu pierwszych odcinków. Od teraz każdy nowy LP powinien rozpoczynać swoje życie w tym temacie, gdzie zapostowany będzie jego pierwszy odcinek (lub jakaś forma odcinkopodobna, jeśli początek LPka jest nieco niejasny, w stylu robienie postaci g9tardów - ogólnie chodzi o próbkę "właściwego" materiału letsplejowego. Ma to dwojakie cele: po pierwsze, robiąc wstępnie wszystkie etapy produkcji bierzesz na klatę 90% przyszłych problemów technicznych (takich jak np. potwierdzone przez lekarza niechcenie się), które nie będą w przyszłości spowalniać - lub, co gorsza, całkowicie zatrzymywać - produkcji. Po drugie, by wszyscy mogli bezlitośnie Cię zhejtować, wyśmiać i przerobić na śmieszne obrazki. Tu się dowiesz, że Lich niewyraźnie i za mało mówi , Enzo nagrywa za dużo łażenia po pustyni, a Twoje wideo ma tak marną jakość, że zamienia widzów w lesbijki. Jeśli w związku z tym hejtem coś pozmieniasz, wrzuć to z powrotem do tego tematu. Jak już pieścimy technikalia, to zróbmy to do końca.

Jest to bardzo obowiązkowe. Jeśli twój LP jest supersekretem i zależy Ci na efekcie zaskoczenia (np. zamiast house of the dead nagle wypada jakaś durnowaty edukacyjny remake), i tak go tu zapostuj. Bardzo Ci na tym zależy? To truj dupę mi i Enzo przez PWki. Inaczej będziemy je musieli deportować z powrotem do Meksyku, albo coś.

Czytając let's playe

Nie gadamy tylko o rzeczach, do których LP jeszcze nie doszedł i ogólnie staramy się nie spoilować, chyba że autor LPka nie ma z tym problemu. Jeśli ktoś krytykuje, poczekajcie na odpowiedź autora wątku, zanim zaczniecie flejmować.

My name is Guybrush Threepwood and I wanna be Let's Player!

Po pierwsze, słuchaj Enzo i mnie. Oboje dużo więcej wiemy, niż sami potrafimy.
Po drugie, let's playe z samej swojej natury - publikowania masy materiału gry stąpają po dość niepewnym gruncie w kwestii praw autorskich. Choć takie vimeo prowadzi przeciwko nim krucjatę, ignorują je sami twórcy i wydawcy gier. Aby utrzymać ten stan, przyjmujemy zasady, że nigdy nie gadamy o piraceniu i ROMach oraz nie LPujemy gier świeższych niż trzymiesięczne. Tych małych i indie też, chyba że macie glejt od autora.
Po trzecie, zastanów się w jakiej formie przeprowadzony zostanie Twój Let's Play:
Treściowo
    LP humorystyczny - podczas którego rzucasz masę sucharów wzbogacającą samą, najlepiej żeby gra była zabawnie spartolona, lub sam miała humorystyczną nutę.
    LP informacyjny - podczas którego recytujesz z pamięci całą Biblię Fallouta i odkrywasz wszystkie ukryte schowki w Deus Exie. Bardzo pracochłonny, najlepiej sprawdza się na grach, które wszyscy znają i lubią, ale kurzą się kilka lat na półce. Wtedy ogląda się dla "łaaaaaaał, to tak można? :shock:". LP informacyjne niszowych, nieznanych gierek kończą się czymś przypominającym posty Gigamana.
    LP interaktywny - w którym źródłem zabawy jest duży udział publiczności.
    LP fanfikowy - w którym dopisujesz duże ilości tekstu 'w klimacie', nieraz dopisując nowe postaci, zdarzenia czy miejsca. Bardzo niebezpieczny, jako że generalnie to pisanie pieprzonego fanfika. Czasem jednak wypala, lepiej oddając klimat gry, lub nadając LPwi nową perspektywę - jak np. świetny goonsowy LP Animal Crossing, zamieniający dziecięcą grę w Orwellowski koszmar.
    LP efekciarski - w którym komentujesz w esperanto, nie zmieniasz broni z łomu przez całą grę, odpalasz wszystkie możliwe bugi w pokemon blue i tak dalej. Pomysłów na nie jest bardzo dużo i zawsze są lepsze od efektu. Nawet jak LPki z tego wychodzą niezłe, to są gorsze od pomysłu. Nie ma wyjątków. Po prostu nie.
    LP hardcore - w którym przechodzisz grę na najwyższym poziomie trudności, z modem zwiększającym trudność, z zawiązanymi oczami i limitem czasu, nie tracąc ani jednego życia. Żeby to stało się interesujące, Twój popis wirtuozerii musi być naprawdę oszałamiający. A skoro postujesz LP na forum G9, to nie jest. Sorry, wróć do suchych żartów.
    LP dziewiczy - przekazujący mniej więcej wrażenie z przechodzenia gry po raz pierwszy, mimo utykania na jednym bossie przez pięć godzin. Nie usprawiedliwia kuszącego przechodzenia przy LPwaniu gry poraz pierwszy. I jeśli "grałeś w to trzy lata temu i na pewno wszystko pamiętasz" to nie wystarczy. Nie chcemy patrzeć, jak przez 20 minut próbujesz rozwiązać prostą zagadkę przy muzyce z Katamari Damacy, by zaraz potem zginąć w quick-time evencie, o którym też nie pamiętałeś. To jest usprawiedliwialne, tyko jeśli jesteś jednocześnie w stanie usprawiedliwić streamowanie swojej masturbacji w przebraniu futrzaka. Bardzo, bardzo dobrym pomysłem jest za to duet komentatorów, z których jeden ma wszystko ogarnięte, a drugi przeżywa wszystko na świeżo.
    Inne

I co najważniejsze, formy technicznej, w której najważniejszy jest wybór pomiędzy bardziej czasochłonnymi skrinszotami, a wideem - lub hybrydą pomiędzy nimi.

Screenshoty dobre są w grach:
    Gdzie jest bardzo dużo fabuły, dialogów i tak dalej.
    Jest dużo szwendania się (Stalker, przygodówki, Silent Hunter), grindowania, lub podobnie wyglądającej akcji (niezróżnicowane strzelanie, rtsy).
    Turowych i turopodobnych (przez które mam na myśli rzeczy typu Combat Mission czy Europa Universalis).
    Powoooolnych
    Z wkłądem własnym, elementów pozagrowych.

Proporcje tekstu i screenów: to coś, czego uczy się przez całe życie.

Wideo sprawdza się przy grach:
    Efektownych audiowizualnie.
    W których dużą częścią przyjemności jest jej kalectwo techniczne.
    Stuprocentowo skupionych na samej akcji, czynnościach wykonywanych przez postać gracza, stających się całością jej istoty (Devil May Cry).
    Które po prostu trzeba zobaczyć w akcji, bo jest w nich broń strzelająca rekinami.
    Kiedy masz pod ręką kogoś, z kim możesz sobie pogadać, a jeszcze lepiej - wspólnie grać.
    O bardzo filmowym charakterze.

O hybrydach się nie wypowiadam, bo to bardzo zależy od tego, jak jest wymyślona. Dorzucę może tylko, że ostatnio widziałem ciekawy pomysł, gdy autor potrzebował dużej ilości bardzo drobnych animacji, przez co przyjął formę screenshotu z dużą ilością screenów będących animowanym gifem.

FAQ techniczne i linki do użytecznych programów:
Zrobi ktoś inny. Brak mi chęci, czasu, chęci, sił i chęci.
Lichtenstein
Forumowa Menda

Re: Let's Play - Temat podstawowy

Postprzez punio7 » Wt lip 27, 2010 5:45 pm

robiąc wstępnie wszystkie etapy produkcji bierzesz na klatę 90% przyszłych problemów technicznych (takich jak np. potwierdzone przez lekarza niechcenie się)

Proponowałbym jakiś sposób egzekwowania tego, np. zakaz pisania nowego tematu, jeżeli stary jeszcze nie został skończony, przy czym tematy LP'ków porzuconych i zapomnianych będą bezwzględnie eksterminowane. Po co ktoś ma oglądać pierwsze odcinki i robić sobie smaka żeby potem być tylko świadkiem niezdyscyplinowania autora?
Obrazek
punio7

Postprzez quaz » Śr lip 28, 2010 2:11 am

No to w ten sposób skazalibyśmy na śmierć wszystkie tematy. Wybaczcie mój brak wiary w Was, ale nie sądzę, aby tu ktoś doprowadził jakiegokolwiek LPka do końca. Albo żeby procent doprowadzonych wynosił więcej niż 5%.
quaz
Site Admin

Postprzez AsziM » Śr lip 28, 2010 9:07 am

Ja narazie nie dokończę MI z powodu przyczyn technicznych ;), ale JA ma większe szanse powodzenia. Zastrzegam tylko, że nie mówiłem, że wygram :P

Ah, i formuła ulegnie pewnej drobnej zmianie - raczej nie będzie to pamiętnik dzień w dzień, bo wyjdzie na to, że dni od 2 do 4 raczej będą dość statyczne.
ObrazekObrazek
AsziM

Postprzez Lichtenstein » Pt lip 30, 2010 1:32 pm

Lichtenstein
Forumowa Menda

Postprzez punio7 » Pn sie 02, 2010 11:05 pm

Mam hipotezę co do rozpoczęcia nowego tematu. Po czeluściach YT wala się mój ukończony LP gry Nox spod kowadła Westwood studios. Gra ta to Action RPG z mocnym naciskiem na action, czyli więcej fireballi fruwających ci koło łba niż zabawy z ekwipunkiem. Gra jest tak świetna iż nawet moja beznadziejna dykcja i pożalsięboże znajomość angielskiego nie może jej zepsuć. Póki co moderatorów proszę o ocenę potencjalnej zawartości poznawczej LP:
http://www.youtube.com/view_play_list?p ... 49FE686D7E
Obrazek
punio7

Postprzez Tevery Best » Pt sie 06, 2010 1:32 pm

Dobra, najwyższa pora ogłosić tej nieświadomej części świata mój nikczemny plan. Omówiłem go już z Enzo, Lichem i paroma innymi osobami, ale chcę sprawdzić, czy będzie jakieś zainteresowanie ze strony szerszej publiki.

Otóż w mojej zrytej głowie zrodził się pomysł na

LET'S PLAY
Obrazek

Nie mylą was oczy. Tak, taki chory pomysł mógł powstać tylko na tym forum. Chcielibyście to zobaczyć?

Jeśli tak, to musicie najpierw nam pomóc zadecydować, jak powinno się to odbyć.

Wersja moja: Moda na Gamer9. Producent (ja), reżyser (Enzo?) i scenarzyści (trzech - czterech ochotników) starają się odtworzyć proces produkcyjny serialu, w którym występują postacie aktorów (znowu - trzech, czterech ochotników). Jeden update - jeden odcinek przepełniony dramatycznymi decyzjami o zakupie słoika śledzi, kłótniami o rolę Mietka w wypadku samochodowym, którego ofiarą padł Kazek, niepokojącymi podtekstami, amnezjami, tajemniczymi zniknięciami et cetera.

Wersja Enzo: Big Brother 9. Grupa osób tworzy swoich simów, Enzo ładuje ich do dziwacznego domu, co wieczór krótki update o tym, co robili danego dnia. Dziwaczne wyzwania i konkursy dla uczestników. W każdy weekend wybory pechowca, który wypadnie z Domu Wielkiego Quaza.
"Witaj, przyjacielu."
Tevery Best
Mistrz Gry

Postprzez Lichtenstein » Pt sie 06, 2010 1:44 pm

1 jeśli aktorem będzie Kot.
Lichtenstein
Forumowa Menda

Postprzez Darekader » Pt sie 06, 2010 1:47 pm

Wersja enzo. I przy okazji zgłaszam się na uczestnika (ew. aktora).
Ostatnio edytowano Pt sie 06, 2010 1:56 pm przez Darekader, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Darekader

Postprzez Ej_ » Pt sie 06, 2010 1:53 pm

Wersja Enzo jest lepsza.
Obrazek
Ej_

Postprzez Konrad » Pt sie 06, 2010 2:01 pm

Wersja 1.
Obrazek
Konrad

Postprzez Traveller » Pt sie 06, 2010 3:04 pm

Wersja Enzo.
Obrazek
Traveller
Szybkopalczasty

Postprzez Mesmer » Pt sie 06, 2010 3:16 pm

Podoba mi się wersja Big Gamer 9
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mesmer

Postprzez AsziM » Pt sie 06, 2010 3:20 pm

Wersja Enzo.
ObrazekObrazek
AsziM

Postprzez Arbitrarity » Pt sie 06, 2010 3:34 pm

Wersja Enzo.
Obrazek
Arbitrarity

Postprzez Misza » Pt sie 06, 2010 4:56 pm

Mówiłem ci już, że to głupi i nudny pomy... O, WERSJA ENZO JEST FAJNA.
Misza

Postprzez Aval » Pt sie 06, 2010 5:44 pm

Enzo.
Obrazek
Obrazek
Aval

Postprzez Aldym » Pt sie 06, 2010 7:00 pm

Teveriuszu jak sam trafnie zauważyłeś masz zrytą głowę. Wersja Enza i może się zapiszę.

PS. LICH, POCIĄG STOI.
If you can hold a gun you are not dead.
Bądźmy fajni. Wstawmy czyjegoś posta w sygnaturę!
Obrazek
Aldym

Postprzez Ej_ » Pt sie 06, 2010 7:09 pm

Teraz mi się przypomniało: Tevery i Enzo nie są pierwsi z tym pomysłem, kiedyś na Vichanie był taki jakby Let's Play drugich Simów, który polegał na tym, że co jakiś anon czas publikował relację z życia swego sima, Mateusza (nazwanego i stworzone na cześć najgorszego meme w historii vi). Głupie to było, ale jednak było.
Obrazek
Ej_

Postprzez Enzo_0 » Pt sie 06, 2010 7:18 pm

Vichan rowniez nie byl pierwszy (cokolwiek to jest), jako ze na Something Awful bylo kilka let's play Simsów, chyba nawet dwie edycje Big Brother.

SA zapoczatkowalo ten patent, wiec to oni sa pierwsi ze wszystkim w tej kategorii.
Enzo_0

Następna strona

Powrót do Let's Play